Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Entä jos maailman suunta näytetäänkin Savosta?

Vaikka maailmalla tapahtuu kummallisuuksia, jatkaa luonto ikiaikaista kulkuaan. Luontoa meillä Pohjois-Savossa riittää. Meillä on järviä ja metsää. Kumpuilevat mäet, mäen päältä avautuvat järvet ja tien pientareella olevat puupinot kuuluvat pohjoissavolaiseen maisemaan. Olin jo unohtanut, miltä Pohjois-Savo näyttää.

Maailmaa katsoo siltä paikalta, mihin on tottunut. Tottumuksessa piilee se vaara, ettei näe metsää puilta. Toisin sanoen: kokonaisuus voi jäädä näkemättä, kun tuijottaa liikaa yhteen pisteeseen tai ei erota sitä, mikä on olennaista. Tämä ajatus on ollut viimeiset pari kuukautta mielessäni ajellessani jälleen viidentoista vuoden tauon jälkeen pitkin Savon teitä. Olen pohtinut sitä, mitä elinvoimalla ja alueen vahvuuksilla oikeastaan tarkoitetaan.

Mitä meillä on Pohjois-Savossa sellaista, mitä muilla ei Suomessa ole? Tai jopa sellaista, mitä ei ole missään muualla maailmassa? No ainakin sitä metsää, maitoa ja marjaa. Meillä on myös osaamista näiden kyseisten artikkelien osalta. Pohjois-Savo on esimerkiksi maan johtava osaaja nurmentuotannossa ja meillä on myös marjaosaamista sekä laajemmin elintarvikeosaamista. Osaammeko arvostaa omaa osaamistamme? Uskallammeko luottaa omaan osaamiseemme ja tarjota sitä myös muillekin? Ja kolmantena uskallammeko myös katsoa uutta kohti?

Biotalous ja puhtaan energian ratkaisut ja sovellukset ovat selkeästi suunta, jota kohti maailma katsoo. Ja meillä on osaamista silläkin saralla. Voisimmeko me savolaiset olla suunnannäyttäjinä? Olisiko meillä rohkeutta tarttua uusien metsäalan innovaatioiden kehittämiseen? Kehitystyö vaatii aikaa ja rahaa. Ja välttämättä ensimmäisellä yrittämällä ei onnistu, mutta jo toinen tai kolmas voi hyvinkin jo tuottaa tulosta. Jalostusarvon nostaminen on puun osalta tärkeää. Jo nyt puusta voidaan valmistaa lähes kaikkea sitä, mitä öljystäkin. Puusta voidaan valmistaa esimerkiksi vaatteita ja pakkausmateriaaleja perinteisten huonekalujen lisäksi.

Uudet innovaatiot syntyvät rajapinnoille ja sinne todennäköisesti syntyy myös uudenlainen yritystoiminta. Epäilemättä erilaisia hankkeita ja kehitystoimintaa asian tiimoilta on kehitteillä maakunnassamme. Onhan riittävästi? Maakunnan puolia kuin ei pidä muut kuin me savolaiset itse. Toivon, että uskalluksemme riittää suunnannäyttäjiksi asti. Mikään ei estä meitä olemasta mualimannapoja. Olen varma, että osaamista siihen kyllä löytyy.

Hannakaisa Markkanen


Julkaistu ensimmäisenä Uusi Savo-lehden HighwaySavon matkassa -kolumnissa 10.11.2016