Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ihmisen sukua

Vielä jaksetaan viimeinen rutistus, jotta joulun ajan voimme vetää henkeä ja rauhoittua olemaan läheisten parissa. Niin on HighwaySavonkin osalta; nettisivut ja muut viestintäkanavat on saatu auki. HighwaySavon Instagramissa ilmestyvässä joulukalenterissakin ihmiset ovat tähän mennessä toivoneet joululta eniten aikaa läheisten kanssa.

Monessa kodissa sukupolvet kokoontuvat yhdessä juhlimaan. Lapset, mummot ja vaarit ja ne kuuluisat kumminkaimat vaihtavat kuulumisia ja syövät yhdessä. Sukupolvien ketju tulee näkyväksi joulunpyhinä. Olen 80-luvulla syntyneenä vastuussa joulujen järjestämisestä lapsille. Omiin jouluperinteisiini kuuluu kummilapsille järjestetty joulupuuro. Tapaan ympäri Suomea asuvat kuusi kummilastani kerran vuodessa yhtä aikaa. Toivon välittäväni sukupolvien ketjussa eteenpäin toisista välittämisen ja yhteisöllisyyden kulttuuria.

Omien perinteiden luominen on osa sukupolvien ketjussa olemista. Vielä kymmenen vuotta sitten en halunnut perinteistä mitään tietääkään. Nyt haluan pitää kiinni joulupuurosta, en puuron vaan yhteisen ajan takia. Toivon, että yhteisen puuron äärelle kokoontumisessa on siemen sille, että kymmenen vuoden kuluttua lapsille on välittynyt kokemus yhteisöllisyydestä ja siitä, että kummitäti voisi potentiaalisesti olla luottamuksen arvoinen ihminen, vaikkei sukua olekaan. Yksi aikuinen lisää, joka välittää, kun maailma murjoo ja joka iloitsee tärkein asioiden mukana.

”Olemme ihmisiä” kuten Tommy Taberman runossaan toteaa. Jokaisella meistä on jotakin annettavaa omalle yhteisöllemme. Tämän ajatuksen haluan sukupolvien ketjussa välittää eteenpäin. Ja vaalia omalta osaltani sitä, että seuraava sukupolvi voi kasvaa omaan potentiaaliinsa myös maaseudulla kohta 100-vuotiaassa Suomessa.

Toivotan lukijoille hyvää joulun aikaa ja onnea uuteen vuoteen!

Hannakaisa Markkanen

Julkaistu ensimmäisenä Uusi Savo -lehdessä, HighwaySavon matkassa -kolumnissa 7.12.2016