Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Kansainvälisyyttä arjessa ja EU:ssa

Millainen on EU:n tulevaisuus? Sitä kysytään viikon lopussa, kun komission varapuheenjohtaja, siilinjärveläislähtöinen Jyrki Katainen saapuu 24.11. Kuopion lyseolle. Sanotaan, että nuorissa on tulevaisuus. Nykyisille 16-vuotiaille kansainvälisyys lienee arkipäivää enemmän kuin koskaan aikaisemmille sukupolville. Kansainvälistyminen, verkostoituminen ja yhteistyö ovat myös maaseuturahaston toiminnan periaatteita.

Suomi on luvattu kuorojen ja musiikin harrastajien maa. Kansalaisopistot tuottavat kaikille avoimia koulutus-, kulttuuri- ja harrastuspalveluja vapaan sivistystyön lain tavoitteiden mukaisesti. Musiikin opetusta järjestetään myös nuorille. Sisä-Savon kansalaisopistossa on suunnitteilla nuorille järjestettävä kansainvälinen bändileiri, jossa paikalliset nuoret yhdessä eteläpohjalaisten nuorten kanssa vierailevat Virossa ja virolaiset nuoret vastaavasti Savossa ja Etelä-Pohjanmaalla. Virossa on kehitetty bändileiritoimintaa, joten oppia, osaamista ja hyviksi koettuja käytäntöjä leirien järjestämisessä on tarkoitus hakea ja jakaa paikallisille musiikin opettajille. Tätä kautta saadaan kehitettyä uutta toimintaa alueen nuorille kansainvälisenä yhteistyönä. Sisä-Savon alueella ei ole aiemmin järjestetty kansainvälistä bändileiriä, ja ehkäpä kulttuurista oppia tulee myös Länsi-Suomenkin puolelta.

Myös savolaisilla on annettavaa muille EU-maille. Kansainvälistä tiedonvaihtoa ja osaamisen lisäämistä tehdään myös maakuntamme vahvuusalueella: maidontuotannossa. Pohjois-Savo on Euroopan priimus nurmentuotannossa. Olemme huippuosaajia sen suhteen, miten nurmea kannattaa kasvattaa ruuaksi lehmille. Sitä oppia jaamme muille EU-maille EuroMaito-hankkeen kautta, joka on osa EU:n laajuista EuroDairy-kattohanketta. Sen tavoitteena on nimenomaan vaihtaa tutkimustietoa ja alan parhaita käytäntöjä.

Vielä on palattava maidosta musiikkiin. Ylä-Savossa nimittäin kuullaan pian jazzia muuallakin kuin Iisalmessa, jonne kuuluisa KoKo Jazz Club on jo rantautunut. Ylä-Savon musiikkiopiston opettajia koulutetaan jazz-musiikin perusteisiin sekä tarjotaan oppilaille kokonaan uusi jazz-kurssikokonaisuus. Lisäksi Ylä-Savon luonto- ja kulttuurimatkakohteita esitellään yhdistämällä jazz-musiikki 3D-visualisointiin. 3D-tuotantoa hyödynnetään mm. Helsingissä toteutettavissa konserteissa, joissa Ylä-Savoa markkinoidaan houkuttelevana matkailukohteena.

Luovuutta on kaikkialla. Ollaan ylpeitä omasta osaamisestamme ja arvostetaan myös muiden osaamisesta. Vastavuoroisuus on avain ihmisten kohtaamiseen kulttuurista riippumatta - olipa se sitten maito tai musiikki, joka saattaa ihmiset yhteen ja tutustumaan toisiinsa.

Hannakaisa Markkanen, HighwaySavon tiedottaja

Julkaistu ensimmäisenä Uusi Savo -lehdessä 22.11.2017.