Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Kuopio - maaseutuako?

Kuopio on laajentunut Suomen suurimmaksi maidontuottajakunnaksi kuntaliitosten myötä. Kuopio on iskostunut itselleni maakuntamme sykkivänä keskuksena ja yliopistokaupunkina, jonne Suonenjoelta lähdettiin erikseen käymään. Meilläpäin on olleet ne maatilat – se maaseutu. 


Kuntaliitosten myötä tilanne on kuitenkin muuttunut ja Kuopio on laajentunut maaseutualueille. Näin ollen myös maaseuturahaston tukia voidaan tarjota suurimmalle osalle kuopiolaisista yrityksistä ja Siilinjärvellä kaikkialle.

Pohjois-Savon näkökulmasta katsottuna maaseutu tarkoittaa kaikkea muuta paitsi Kuopion ja Varkauden keskustan alueita. Karkeasti ottaen Kuopiossa Matkuksesta Kallan siltoihin väliin jäävälle alueelle ei voida myöntää maaseuturahaston tukea. Poikkeuksena tästä ovat kuitenkin maataloustuotteita jalostavat yritykset, jotka voivat hakea tukea koko Pohjois-Savon alueella.

Maaseudun kehittämisen piiriin kuuluvat niin yritysten kuin yhteisöjen kehittäminen. Erityisesti elinkeinoelämän kehittämiseen on tarjolla runsaasti yritysrahoitusta aloittaville yrityksille ja jo toiminnassa oleville kasvuhakuisille yrityksille esimerkiksi investointeihin. Rahoitusta voivat saada myös yritysryhmät esimerkiksi yhteismarkkinointiin.

Maaseutu ei siis rajoitu pelkästään maatalouteen, vaikkakaan maaseutua ei voida erottaa maasta ja alkutuotannosta. Mielikuvaa maaseudusta maitotiloineen onkin hieman päivitettävä ja laajennettava -samaan tapaan kuin Kuopiokin on tehnyt.

Hannakaisa Markkanen

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisenä Uusi Savo Kuopio -lehden HighwaySavon matkassa -kolumnissa 15.3.2017.