Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Leader-lupaus: potti nelinkertaistuu asukkaiden ja yrittäjien voimalla

Vuosi on lähtenyt monella meistä lupauksia tehden. Näin on myös Kalakukon kohdalla ja lupaus on ollut sama viimeisen 20 vuoden ajan. Lupaamme tänäkin vuonna olla toiminnan, neuvonnan ja rahoituksen kanava ihmisen kokoisille ideoille. Tavoitteena on, että paikalliset toimijat yhdistyksistä yrittäjiin saavat parhaimmat kehittämisideansa täytäntöön ja paremmin palvelemaan ihmisten arkea niin osaamisena, kulttuurina kuin palveluinakin. Kalakukon alueella on käynnissä 160 Leader-hanketta mukaan lukien teemahankkeiden paikalliset toteuttajat. 

Iso merkitys ja mahdollistaja alueellamme ovat kunnat. Ne ovat mukana Leader-potissa yhdellä miljoonalla eurolla, ja tätä pottia on palautunut alueelle Leader-rahoituksen muodossa 2,7 miljoonaa euroa. Tämä rahoituksen taloudellinen vaikutus, mukaan lukien myös mm. paikallisten ihmisten talkootyö, on kokonaisuutena jo tällä hetkellä yli 4,1 miljoonaa euroa. Tämä kaikki on mahdollista paikallisten asukkaiden ja yrittäjien ansiosta!

Leader-lupaus otetaan tosissaan ja sen toteutumista selvitetään parhaillaan asiakastyytyväisyyskyselyllä Pohjois-Savon Leader-ryhmien kesken.  Ilman kyselyäkin tiedetään, että eniten hakijoilta tulee palautetta hankebyrokratiasta. Sen kanssa olemme tottuneet elämään ja välillä se kieltämättä kysyy lehmänhermoja, mutta kaikesta on lopulta yhteistuumin selvitty. Byrokratia kuitenkin turvaa sen, että veronmaksajina tiedämme rahojen menneen asianmukaisesti paikalliseen kehittämistyöhön. Kehittämistä tehdään parhaillaan esimerkiksi Tahkolla, jossa kehitetään avoimeen käyttöön elämysreittejä. Lisäksi koillissavolaisia nuoria on jo koulutettu ammattimaiseen tapahtumien tuottamiseen ja rautavaaralaisille nuorille on annettu eväitä erilaisten kulttuurien kohtaamiseen mm. ruokakulttuurin parissa.

Uusia tuulia on keväällä luvassa, sillä Pohjois-Savossa maaseuturahaston kasvona tullaan näkemään uusimmasta Tuntemattomasta sotilaastakin tuttu, sonkajärveläislähtöinen näyttelijä Jussi Vatanen. Ensimmäisenä viestinnällisenä yhteistyönä on kuvattu video, joka julkaistaan piakkoin. Jos haluaa pysyä kärryillä Vatasen kanssa tehtävästä yhteistyöstä, kannattaa seurata HighwaySavon Facebookia, Twitteriä ja Instagramia. 

Maaseuturahaston ohjelmakausi 2014-2020 on puolessa välissä, ja mahdollisuudet hyvien hankkeiden rahoitukseen parhaimmat. Kiitokset tähän asti tehdystä yhteistyöstä ja idearikasta uutta vuotta 2018!

Jaana Paananen, Kalakukko ry:n toiminnanjohtaja
Hannakaisa Markkanen, HighwaySavon tiedottaja

Julkaistu ensimmäisenä Pitäjäläinen-lehdessä 18.1.2018.