Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Maaseudullakin on sananvaltaa

Elonkorjuuaikaa eletään parhaillaan. Entisaikaan kokoonnuttiin yhteen satokauden päätteeksi ja sato myytiin. Sadonkorjuumarkkinoita vietetään myös ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävässä Maaseutuparlamentissa 1.-3.9. Leppävirralla, jonne ovat kaikki tervetulleita. Mallia parlamenttiin on haettu Ruotsissa Visbyssä järjestetystä ”Landsbygdsriksdagenista”.

Leppävirralle kokoontuva Maaseutuparlamentti pitää sisällään paitsi savolaiseen kulttuuriin ja yrityksiin tutustumista myös ihan ”aikuisten oikeasti asiaa”. Parlamenttiin kokoontuvat maaseudun ja kylien asioista kiinnostuneet ja myös päättävät tahot – maa- ja metsätalousministeriä myöten.

Millainen elin Maaseutuparlamentti oikein on? Maaseutuparlamentti ei ole kansanedustuslaitoksen kopio, sillä virallisia mandaatteja eri maakunnista parlamenttiin ei ole ennalta jaettu samaan tapaan kuin Arkadianmäelle. Tausta-ajatuksena kuitenkin on koota yhteen koko Suomesta maaseudun asukkaita, kehittäjiä, tutkijoita ja päättäjiä keskustelemaan heitä koskettavista asioista ja maaseudun mahdollisuuksista; heitä on tulossa paikalle reilu 600. Parlamentti on sekoitus ajatusten työstämistä työpajoissa esimerkiksi digitalisaatiosta tai yrittäjyydestä sekä julkisia keskusteluja SuomiAreena-hengessä. Esiintyjä- ja puhujakaartiin on valittu myös maaseutuun vähintään­­­­­kin penseästi suhtautuva Tuomas Enbuske, joten kyseessä ei ole pelkästään ”samanmielisten kokoontumisesta yhteen” vaan parlamentin tapaan erilaisten mielipiteiden kohtaamisen paikasta rajoittuen kuitenkin maaseututeemaan.

Parlamentti on myös päätöksenteon paikka. Vaikka virallisia päätöksiä Maaseutuparlamentissa ei tehdäkään, keskusteluissa valmistellaan maaseudun tulevaisuuden päätöksiä. Polarisoituneeseen maaseutu vs. kaupunki -keskusteluun toivotaan uusia avauksia. Lienee kuitenkin edelleen niin, että sekä maaseutua että kaupunkia tarvitaan.

Parlamentissa muotoillaan maaseutupoliittinen julkilausuma 2017 yhdessä osallistujien kanssa, johon on voinut vaikuttaa Otakantaa.fi-sivustolla. Julkilausumaa on työstänyt lisäksi laaja maaseutupolitiikan verkoston asiantuntijajoukko. Se julkistetaan 3.9.2017 Leppävirralla.

Jotta julkilausuma ei jäisi sanahelinäksi, vaan muuttuisi teoiksi, on maaseudun oltava tarkkana. Sananvaltaa on käytettävä, erityisesti nyt, kun sille on annettu mahdollisuus. Maaseudun tarina on tähän asti ollut elon korjuun tarina – millainen se on tulevaisuudessa?

Hannakaisa Markkanen

Julkaistu ensimmäisenä Uusi Savo-lehdessä 23.8.2017