Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ruuasta Pohjois-Savo tunnetaan?

 

Mansikat ovat kohta kypsiä. Pohjois-Savossa marjoja riittää. Meillä on myös muutoin ainutlaatuinen ruokaperintö. Jopa niin ainutlaatuinen, että Kuopiosta on tulossa Euroopan gastronominen alue vuonna 2020.

European Region of Gastronomy -tunnustuksia on kerrallaan kolme Euroopassa; pääsemme vuonna 2020 harvalukuiseen joukkoon. Pitkäjänteinen työ ruokamaakunnan hyväksi on tuottanut tulosta. Maaseutuohjelman tavoitteena on, että Pohjois-Savo on valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnettu ruokamaakunta vuonna 2020.

Pohjois-Savossa on mahtava luonto ja puhtaat raaka-aineet. Meille itsestään selvät luonnon tarjoamat antimet marjoista muikkuihin eivät ole välttämättä arkipäivää muualla Euroopassa tai maailmassa. Marjojen terveydelle suotuisia vaikutuksia on myös tieteellisesti tutkittu, ja esimerkiksi mansikoiden on todettu ehkäisevän sydän- ja verisuonisairauksia ja 2-tyypin diabetesta.

Todistusaineistoa ruuan puhtaudesta ja terveysvaikutuksista on runsaasti. Mitä kuitenkin uupuu? Rahtunen rohkeutta olla ylpeitä. Italialaiset ovat tunnetusti kuuluja siitä, että he osaavat markkinoida paikallisia herkkuja ja järjestää esimerkiksi pieniä hetkiä tomaatin ja mozzarellan valmistukseen tai paikallisen viinin maisteluun. ”Top 10 foods to try” -listoja löytyy kaupunkeihin tai alueille räätälöityinä, ja yleensä joka listalta löytyy jonkinmoinen pasta- tai risottoruoka. Kyynikko voisi kysyä, mitä ihmeellistä on paikallisen tomaatin ja mozzarellan pilkkomisessa tai ylenpalttisessa pastan hehkuttamisessa. Turisti vastaa kuitenkin: kokemus. Kokemus päästä osaksi paikallista kulttuuria kerran elämässään. Samaa paikallisen ruuan arvostamisen asennetta kuin italialaisilla kaipaan myös Pohjois-Savoon – ehkä hieman koko Suomeen.

Ruokamatkailu on kasvava trendi. Euroopassa tehdään vuosittain noin 600 000 matkaa, joiden päätarkoitus on juoma tai ruoka. Ruokamatkailun arvioidaan kasvavan noin 7-12% vuosivauhtia. Kohteena voivat olla esimerkiksi erilaiset tapahtumat tai ruuanvalmistuskurssit sekä tunnetut ravintolat keittiömestareineen. Kuopiossa on kehitetty esimerkiksi Satoa goes Wild-ruokafestivaali, jossa myytiin tänä vuonna yli 10 000 ruoka-annosta. Se on yksi RuokaSavo-hankkeen tuloksista, jota on kehitetty yhdessä paikallisten yritysten kanssa.

Pohjoissavolaiset ruuat ja perinteet ovat vähintäänkin yhtä arvokkaita kuin paikalliset vastineet vaikkapa Italiassa. Olkaamme siis rohkeasti ylpeitä omista ruokaperinteistämme. Laitetaan ne maisteltaviksi ja koettaviksi hyvissä ajoin ennen vuotta 2020 koko Pohjois-Savossa. Toivotan maukasta kesää kaikille lukijoille!

 
Hannakaisa Markkanen
HighwaySavon tiedottaja, joka tekee tunnetuksi maaseuturahoitusta

Julkaistu ensimmäisenä Uusi Savo -lehden HighwaySavon matkassa -kolumnissa 5.7.2017.