Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Savolaisnuoret: töitä riittää ja yrittäjyys kiinnostaa

Lienee sanomattakin selvää, että nykyiset nuoret ovat keskeisessä asemassa maaseudun tulevaisuuden kannalta. Merkittävässä asemassa nuorten tulevaisuuden kannalta on koulutus ja se, että maakunnalla on riittävästi koulutustarjontaa tulevaisuuden tekijöille. Ja tietenkin pitäisi olla töitä.

Maaseudun nuorten tulevaisuuskuvia on tutkittu Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen toimesta 2014 ja 2016. Tutkimuksia on ollut tekemässä vesantolainen Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Tuomas Kuhmonen. Kummatkin tutkimukset osoittavat, että tulevaisuus maaseudulla kiinnostaa nuoria. Vaikka megatrendinä on kaupungistuminen, liittyy siihen melkein kaikissa kehittyneissä teollisuusmaissa kaupunkiseutujen hajautuminen, koska halutaan luonnonläheistä asumista maaseudulla.

Mutta mitä nuoret itse ajattelevat tulevaisuudestaan Pohjois-Savossa? Riittääkö töitä? Entä yrittäjyys? Toteutimme epätieteellisen ”katugallupin” yhteistyössä Jussi Vatasen kanssa ja kysyimme opiskelijoilta heidän ajatuksiaan työllistymismahdollisuuksista ja tulevaisuudenkuvista. Vatanen vieraili Varkaudessa Savon ammattiopiston ja Savonian yhteisellä kampuksella ja kuvasimme ”katugallupista” videon, joka on nähtävissä HighwaySavon YouTube-kanavalla ja muissa somekanavissa.

”Katugallupin” perusteella näyttäisi siltä, että nuoret näkevät tulevaisuutensa hyvinkin mahdollisena Pohjois-Savossa. Nuoret uskovat löytävänsä töitä kotiseudultaan. Lisäksi keskusteluissa nuorten kanssa ilmeni, että valmistuvilla nuorilla oli useammallakin jo työpaikka tiedossa. Samaa osoittavat myös tilastot, sillä nuorten työttömyys on vähentynyt 17 prosenttia edellisvuodesta; talous on lähtenyt nousuun.

Tutkimusten mukaan myös yrittäjyys kiinnostaa nuoria. Samaan suuntaan näyttävät menevän myös meidän saamamme vastaukset. Nuoret eivät välttämättä heti ole lähdössä yrittäjiksi, mutta se nähdään yhtenä vaihtoehtona ja pidemmän tähtäimen suunnitelmana esimerkiksi 5-10 vuoden kuluessa. Viimeisimmän pk-yritysbarometrin mukaan suurin osa Pohjois-Savossa sijaitsevista yrityksistä on suunnitellut tekevänsä omistajan vaihdoksia 6-10 vuoden kuluessa. Onko meillä uusi yrittäjäsukupolvi kenties ”salaa” kasvamassa?

Uskoa tarvitaan monessa asiassa. Ja moni asia on sen puutteeseen kaatunut. Toivottavasti meillä riittää uskoa nuoriimme ja uskallusta myös heihin panostaa. Nuorissa on tulevaisuus – se pätee edelleen.

Hannakaisa Markkanen, HighwaySavon tiedottaja

Julkaistu ensimmäisenä Uusi Savo-lehdessä 28.3.2018.