Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Voinko olla avuksi?

Kysymys on yksinkertainen ja helppo, mutta kysymyksen esittäminen voi aika ajoin itse kullakin ontua. Tilastojen valossa suomalaiset auttavat toinen toisiaan ja ovat mukana vapaaehtoistoiminnassa. Vuonna 2015 joka kolmas kansalaisista ilmoitti tehneensä vapaaehtoistyötä neljän viimeksi kuluneen viikon aikana. Eniten vapaaehtoistunteja tehtiin lasten, kulttuurin ja liikunnan parissa.

Myös kylillä tehdään paljon vapaaehtoistyötä tai tuttavallisemmin talkootyötä. Talkootyöllä järjestetään vuosittaisia Avoimet Kylät -tapahtumia 9.6. Pohjois-Savossa ja koko Suomessa. Maaseuturahoitus on vuonna 2017 liikuttanut suomalaisia talkootyössä puoli miljoonaa tuntia. Jos tälle tuntimäärälle lasketaan hinta (15€/h), on se yhteensä 7,5 miljoonaa euroa. Se on esimerkiksi yhteenlaskettuna Suonenjoen, Vesannon, Tervon ja Rautalammin noin kahden vuoden toimintamenot, jotka budjetoidaan kirjastoon, kansalaisopistoon, raittius-, nuoriso-, liikunta- ja kulttuuritoimeen.

Talkootyöllä ja maaseuturahaston avustuksella on tehty esimerkiksi leikki- ja liikuntapuistoja ja täten parannettu asumisviihtyvyyttä. Suonenjoella talkoovoimin on rakennettu lasten metsätoimintapuisto-Metsämansikka. Syväniemen kyläyhdistys rakentaa parhaillaan ”ulkosalia” Karttulaan ja kesän aikana Siilinjärvellä nousee pystyyn kotiseutumuseon pihapiirin Pikku-Marjan leikkipuisto Pöljän kyläyhdistyksen voimin. Kumpikin kyläyhdistys pitää myös jatkossa huolen siitä, että laitteet ovat asianmukaisessa kunnossa ja turvallisia liikkua ja leikkiä.

Paitsi rahallista arvoa, on talkootyöllä myös ihmisen hyvinvointiin liittyvää arvoa. Se pidentää ikää, vähentää yksinäisyyttä ja masennusta, on vastalääkettä työn aiheuttamaan stressiin ja lisää menestystä työelämässä. Vapaaehtoistyö voi tutkitusti auttaa muun muassa uuden työpaikan saamisessa. Lisäksi se onnelliseksi. Suomalaistutkimus osoittaa, että mitä enemmän ihmiset tekevät vapaaehtoistyötä, sitä onnellisempia he ovat.

Mikäli uskomme Helsingin yliopiston erityispedagogiikan dosentti Lotta Uusitalo-Malmivaaraa, positiivinen vuorovaikutus toisten kanssa nostaa rakkaushormoniksikin kutsutun oksitosiinin määrää kehossa. Muistetaan tulevana kesänä tehdä rakkaudentekoja ja kysyä: ”Voinko olla avuksi?”

Aurinkoista kesää Uusi Savon lukijoille toivottaen,
Hannakaisa Markkanen, HighwaySavon tiedottaja

Julkaistu ensimmäisenä Uusi Savo-lehdessä 30.5.2018.