Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Yrittäjyyteen lisäpotkua Maatingista

 

Maatinki – syytingin ja tinkimaidon yhdistelmästäkö on kyse? Ei, kyse on maaseudun kehittäjien yhteen kokoontumisesta Pohjois-Savossa. ELY-keskuksen koolle kutsumana keväisin ja syksyisin järjestetään yrittäjille, maaseudun kehittämisen ja elinkeinoelämän äärellä työskenteleville ja erilaisten hankkeiden vetäjille yhteinen foorumi, jossa katsotaan maaseutusuunnitelman etenemistä ja lukuja niiden takana.  Kevään Maatingin aiheena on yrittäjyys.

Yritykset pitävät elinkeinoelämän pystyssä. Ilman niitä maakunta ei menesty. Yrittäjät pääsevätkin ääneen virallisten lukujen lisäksi. Kokemukset, hyvät käytännöt ja uudet ideat ovat esillä ja lisäksi niitä myös työstetään työpajoissa. Kuinka saada kasvua? Miten laajentaa uusi toimiala vanhan rinnalle? Muun muassa tämän tyyppiset asiat nousevat esiin, ja niistä yrittäjät ovat puhumassa. Edellä mainittuihin on myös olemassa välineitä maaseuturahaston puitteissa.

Talouden suuntaa näyttää orastavia merkkejä paremmasta, joten pidempään hautumassa olleet ideat tai toiveet esimerkiksi yrityksen investoinneista tai kasvuhalukkuudesta voivat muuttua todeksi. Maaseuturahaston välineillä pystytään auttamaan niin aloittavia yrityksiä kuin myös kasvuhaluisiakin. Esimerkiksi investoinnin edellytysten ja toteuttamisen selvittämiseen voi saada tukea, mikäli miettii uuden askeleen ottamista. Maaseuturahoituksesta on käytetty vasta murto-osa, joten Mansikka ry:n tai isompien yritysten osalta ELY-keskuksen puoleen ei tarvitse arastella kääntyä.

Yritysrintamalta kuuluu myös iloisia uutisia pienyrittäjille yhteistyön ja sparraamisen osalta. Perusteilla on mikroyritysverkosto kasvuhaluisille yrityksille. Kyseessä on pienyritysten vertaistukimalli, jossa yrittäjät sparraavat toinen toisiaan ja kokoontuvat tietyn teeman äärelle. Pohjois-Savossa ei ole aiemmin ollut saman tyyppistä toimintatapaa. Mallia otetaan mistäpä muualtakaan kuin Pohojanmaalta. Verkoston toiminta käynnistyy elokuussa ja yrityksiä etsitään mukaan toimintaan. Halukkaat voivat olla yhteydessä SavoGrow:n suuntaan.

Pohjois-Savossa on potentiaalia. Pidetään yhdessä huolta siitä, että potentiaali myös muuttuu teoiksi.

Hannakaisa Markkanen

P.S. Tätä kirjoittaessa Maatinkia ei vielä ole ollut, joten 21.3. järjestetyn Maatingin keskustelusta voi käydä lukemassa HighwaySavon Facebook-sivuilta vaikka heti!
        Tai klikkaa tästä uutisjuttuun

Julkaistu ensimmäisenä Uusi Savo -lehden HighwaySavon matkassa -kolumnissa 22.3.2017.