Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Yrittämättä ei voi jättää

Suonenjoki on niittänyt mainetta ja kunniaa yrittäjäystävällisimpänä kuntana Pohjois-Savossa. Lisäksi Suonenjoen Yrittäjät valittiin koko Suomen parhaaksi yrittäjien paikallisyhdistykseksi. Olen ilolla seurannut, että miten Pohjois-Savossa niitetään menestystä.

Menestys ei kuitenkaan tule tyhjästä, vaan sen eteen tarvitaan paitsi uskoa ja tahtoa myös tekoja. Paikallinen kehittäminen on tapahtunut yhteistyössä yrittäjien, kaupungin ja elinkeinoasiamiehen kesken. Työ ei ole todellakaan mennyt hukkaan. Yhdessä tekemisen taso Suonenjoella on maakunnan ja valtakunnan huippua.  

Taustajoukoissa paikallisessa elinkeinojen kehittämisessä seisoo myös maaseuturahasto. Sen tehtävänä on tukea paikallista kehittämistä laajemminkin kuin elinkeinollisesta näkökulmasta. Elinkeinollinen kehittäminen on kuitenkin erittäin tärkeää maakuntamme tulevaisuuden kannalta. Pienet ja keskisuuret yritykset luovat työpaikkoja jo nyt ja samanlainen kehitys näyttäisi olevan myös tulevaisuudessa.

Pohjois-Savossa elinkeinojen kehittäminen tarkoittaa jatkossakin yhdessä tekemistä erityisesti yrittäjien, kuntapäättäjien ja elinkeinoasiamiesten kesken. Yhteispeliä on myös maaseuturahaston rooli elinkeinojen kehittämisessä ja tiiviissä yhteistyössä edellä mainittujen kanssa. On siis väliä, miten maaseudun elinvoimaisuuden eteen tehdään töitä paikallisesti Pohjois-Savossa.   

Yritysten menestyminen on toki osittain riippuvainen yleisestä taloustilanteesta. Tältä osin näyttäisi siltä, että kevät koittaa Suomessa tämänkin asian suhteen. Talous näyttäisi merkkejä käänteestä parempaan. Muistutettakoon tässä yhteydessä, että Pohjois-Savossa maaseuturahaston rahoitusta on reilusti saatavilla yritysten ja elinkeinojen kehittämiseen. Yrityksille on tarjolla rahoitusta muun muassa liiketoiminnan aloittamiseen, kone- ja laitehankintoihin ja erityisesti yritysryhmien yhteiseen kehittämiseen.

Menestystä tai ei - yrittämättäkään ei voi jättää olipa kyse sitten niin yrityselämästä tai elämästä yleisemmin. Maakunnan tulevaisuuteen voimme vaikuttaa omilla toimillamme eikä kehittämistyötä kukaan voi meiltä poiskaan ottaa, joskaan sitä ei kukaan meidän puolestammekaan tee. Pidetään siis jatkossakin huoli, että osaamisemme ja yhdessä tekemisen henki pysyy korkealla tasolla! Ja iloitaan toistemme menestyksestä! Onnea vielä Suonenjoelle!

Hannakaisa Markkanen

Julkaistu ensimmäisenä Uusi Savo -lehden HighwaySavon matkassa -kolumnissa 15.2.2017.