Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Investointituki madalsi kynnystä yrittäjäksi lähtemiseen

15.11.2016 HUOM! Juttua päivitetty 22.9.2017

 

Lohimaa Fishing Servicen takana on nuori yrittäjä Teemu Hiltunen, joka valittiin vuoden 2017 yksinyrittäjäksi Pohjois-Savossa. Perusteluissa painoivat Hiltusen innostunut ja aktiivinen ote yrittäjyyteen sekä usko omaan tekemiseen.     

Hiltunen onkin intohimoinen kalastusopas, jonka harrastuksesta tuli lopulta ammatti. Kuopiosta kotoisin oleva 28-vuotias yrittäjä on ollut aiemmin Lohimaassa kesätöissä ja toiminut muun muassa perhokalastusoppaana ja tutustunut seudun järviin sitä kautta. Lohimaa Fishing Servicen palveluihin kuuluu järvikalastus ja Lohimaa on yrityksen yhteistyökumppani.

-Ajattelin ensin, että olisin vain antamassa vinkkejä jollekin toiselle yrityksen perustajalle, mutta löysinkin lopulta itseni perustamassa yritystä. Idea tuntui aina vain paremmalta ja Antti Tulila sai minut ylipuhuttua yrityksen perustamiseen, Hiltunen kertoo.

Tulila kehittää luontomatkailua Tervossa, ja kertoo olleensa sparraamassa Hiltusta yrityksen perustamiseen.

-Ilman hanketta tuskin olisin lähtenyt yrittäjäksi. Joka kunnassa saisi olla samanlaista johdettua luontomatkailun kehittämistoimintaa. Jos jossakin innostutaan vastaavasta, olen mielelläni auttamassa ja mahdollisesti kouluttamassa mukana muita yrittäjäksi haluavia, Hiltunen jatkaa.

 

            

         

 Investointituki antoi viime sysäyksen

 

Hiltunen kertoo TE-keskuksen starttirahan olleen iso juttu nuorelle yrittäjälle, sillä asiakaskunnan saaminen on usean vuoden kovan työn tulos.

 -Toinen merkittävä asia oli Mansikka ry:ltä saamani investointituki. Se alensi kynnystä lähteä yrittäjäksi. Kun puhutaan kymmenien tuhansien eurojen kalustosta, niin 35% on merkittävä tuki aloittavalle yrittäjälle, Hiltunen painottaa.


Pohjois-Savon Leader-ryhmät ja ELY-keskus myöntävät yrityksille maaseutuohjelman investointitukea yrityksen uusiin laitehankintoihin, toimitilojen ostoon, rakentamiseen tai aineettomiin investointeihin kuten ohjelmistoihin lisensseihin tai patentteihin. Tukea myönnetään maksimissaan 35% kokonaiskustannuksista ja loput on yrityksen rahoitettava itse. 

Mansikka ry myönsi Hiltuselle investointitukea veneen, moottorin ja elektroniikan hankintaan. Ohjeet hakemuksen tekemiseen löytyivät netistä ja Tervon elinkeinoasiamies oli myös auttamassa nuorta yrittäjää alkuun. 

-Hankin tarjoukset kalustosta ja sitten laitoin hakemuksen vireille keväällä 2016. Kun sain rahoituspäätöksen, ostin kaluston ja maksoin itse. Syksyllä 2016 tukiprosessi viimein palkitsi.  Jos miettii nuoria yrittäjiä maaseudulla, niin tämä investointituki on erittäin tärkeä, Hiltunen kertoo.

Tukea yrityksen perustamiseen ja uuden liiketoiminnan kehittämiseen

Yritykset voivat hakea perustamistukea uuden yrityksen perustamiseen tai uuden liiketoiminnan kehittämiseen Leader-ryhmän tai ELY-keskuksen kautta maaseutuohjelmasta. Esimerkiksi tukea voi käyttää markkinointisuunnitelman laatimiseen tai liiketoiminnan kehittämiseen liittyvien konsultointi- ja asiantuntijapalveluihin. Maksimissaan perustamistuki on 35 000€. Päällekkäistä tukea ei ole mahdollista saada. Esimerkiksi TE-toimiston myöntämän starttirahan lisäksi ei voi saada maaseutuohjelman mukaista perustamistukea Leader-ryhmän tai ELY-keskuksen kautta. 

Lisäksi tukea voi hakea myös investoinnin kannattavuuden selvittämiseen. Esimerkiksi voidaan selvittää, onko toimitilan ostaminen tai vuokraaminen parempi vaihtoehto.  

 

Luontomatkailu nousussa


Hiltunen kertoo, että toinen vuosi alkavalle yrittäjälle on ollut edellistä vilkaampi ja toiminta on laajentunut Lohimaasta myös muualle.

-Erityisesti yritysasiakkaita on tullut enemmän. Luontomatkailu näyttää kiinnostavan virkistäytymismuotona. Olen Lohimaan lisäksi tehnyt keikkaa myös esimerkiksi Varkauteen ja Leppävirralle. Uusia kuvioita on kehitteillä myös Etelä-Konneveden kansallispuiston suuntaan, ja olen mukana Etelä-Konneveden matkailun koordinaatiohankkeessa, jossa kehitetään luontomatkailupalveluita. Näyttäisi siltä, että talvi menee toiminnan kehittämisen ja markkinoinnin parissa, Hiltunen hymyilee.

 

    Teksti ja kuvat: Hannakaisa Markkanen   

 

Juttu on ilmestynyt ensimmäisenä 15.11.2016 Uusi Savo -lehdessä.