Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Designia savolaisesta puusta

 

Savosta viedään paljon puuta maailmalle – ja nyt myös lasidesignia. Nuori lasitaiteilija Sini Majuri on valloittamassa Japania omilla lasiesineillään, joiden muotoilemisessa käytetään puuta.

-Puu on minulle luonnollinen materiaali käytettäväksi. Periaatteessa muottina voisi toimia kipsi tai vaikkapa vesimeloni, mutta se ei olisi välttämättä kauhean kätevää, Majuri naurahtaa.

Savolainen luonto on ollut Majurille rakas jo lapsesta saakka. Hän saa innoituksensa luonnosta.

-Ehdottomasti luonto on tärkeä osa taidetta ja inspiraatiota. Mieli hakee jatkuvasti innoitusta, kun käyskentelee luonnossa. Ja pystyn myös konkreettisesti käyttämään puuta materiaalina designin työstämisessä. Ekologisuus ja kestävyys ovat minulle tärkeitä arvoja, Majuri sanoo.

Tervaleppä on esimerkiksi yksi puulajeista, jota on käytetty Majurin töissä paljon. -Se on hyvin kestävää ja puun syyt ja oksat tulevat siinä kauniisti näkyviin. Muotteja voidaan käyttää monta kertaa esimerkiksi juomalasien valmistuksessa. Puu kestää sen, että siihen kaadetaan sulaa lasimassaa. Hiiltynyt pinta antaa oman säväyksensä esimerkiksi lasivuoriin, Majuri kertoo.

 

 

Savosta Japaniin

 

Savosta on pitkä matka Japaniin, jossa Majuri oli ILT Interiror Lifestyle Tokyo-designmessuilla esittelemässä Vuori-esineitä. Skandinaavisessa paviljongissa esiteltiin kesäkuussa suonenjokelainen lasivuoristo.

-Olen todella iloinen, että Mansikka ry:n tuella pääsimme Japaniin saakka. Messuosastojen rakentaminen on kallista puuhaa, joten rahoitus tuli tarpeeseen. Esillä olo on tärkeää, jotta tunnettuutta ja kontakteja karttuu, Majuri kertoo.

Japani on mielenkiintoinen portti Aasian markkinoille ja Majurin unelmana on ollut jo pitkään saada omaa muotoilua sinne.

-Suomalaista muotokieltä arvostetaan Japanissa ja onhan vuorilla paikallisessa kulttuurissa erityinen asema. Niitä pidetään jopa pyhinä. Näistä lähtökohdista on hyvä aloittaa keskustelua paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa, Majuri kertoo.