Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Leader-asiamies Heli Walls: Leader-toiminnalla ja uudistuvilla kunnilla "kohtalonyhteys"

Oulussa 3.-5.4. pidettävät valtakunnalliset Leader-ajankohtaispäivät lähestyvät. Ajankohtaispäivät pidetään keväisin ja syksyisin, ja paikalle saapuu Leader-toimijoita ympäri Suomen. Myös Pohjois-Savosta Leader-toimijoita on lähdössä mukaan. HighwaySavo haastatteli Leader-asiamies Heli Wallsia Leader-toiminnan tulevaisuudesta ja kyseli tunnelmia ennen ajankohtaispäiviä.

Heli Walls Haluna-tuvalla Nilsiässä tammikuussa 2017. Kuva: Hannakaisa MarkkanenHeli Walls Haluna-tuvalla Nilsiässä tammikuussa 2017. Kuva: Hannakaisa Markkanen
Leader tulee sanoista "Liason Entre Actions de Developpement l'Economie Rurale". Suomennoksena tämä kuuluu "yhdyssiteet maaseudun talouden kehittämiseen tähtäävien toimien välillä". Mitä Leader-työ oikeastaan tarkoittaa?

Minulle Leader-toiminta on aina ollut eritoten kansalaistoimintaa eli suoraa vaikuttamista ja vastuunottoa yhteisistä asioista.


Leader-toiminta on ennen kaikkea paikallista kehittämistyötä ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. 
Mikä on mielestäsi Leader-työn ydin?

Kyllä se kova ydin on osallisuuden lisääminen tässä epävarmuuksien maailmassa. Osallisuus on yksi hyvinvoinnin kulmakivistä. Leader on osallistamisen asiantuntija, ja siten hyvinvoinnin ja elinvoiman kasvattaja maaseudulla.

 

Mitä kaikkea kuuluu Leader-asiamiehen työnkuvaan esim. kansainväliset kuviot ja kuinka pitkään olet ollut mukana Leader-toiminnassa?

Olen tullut mukaan vuodesta 1995, kun aloitin kirjoittamaan ensimmäistä Leader-kehittämisohjelmaa ja perustamaan yhtä ensimmäisistä Leader-ryhmistä. Sittemmin olen toiminut monissa eri tehtävissä Leader-työn saralla. Nyt Leader-asiamiehenä toimenkuvaan kuuluu Leader-ryhmien eduntekeminen monissa eri työryhmissä, tiedottamista ja viestintää sekä Leader-toiminnan tulevaisuustyön suunnittelua ja siihen vaikuttamista. Toimin myös Maaseutupolitiikan Neuvostossa kansalaistoiminnan apulaispääsihteerinä. Työhön kuuluu siis myös poliittinen vaikuttaminen paikalliskehittämisen hyväksi. Kansainvälisen toiminnan saralla hommat hoitaa edustajamme Marjo Tolvanen Seprasta, mm. edustamalla Suomen ryhmiä ELARDissa sekä Leader-alakomiteassa, toki asiamies sitten syöttää ja ottaa koppia näistä asioista kotimaan kuvioissa.


Muutoksen tuulet puhaltavat maakuntauudistuksen kanssa. Millaisena näet Leader-työn tulevaisuuden?
Ja mikä on Leader-toiminnan suhde EU-tasolla, onko toiminta samanlaista muuallakin Euroopassa?

Leader-toiminnalle on todellakin tilausta tulevaisuudessa, voimistuvia yhteisöjä tarvitaan aina vain enemmän kun julkisen vallan rooli pienenee ja loittonee. Koen että Leader-toiminnalla ja uudistuvilla kunnilla on tulevaisuudessa ”kohtalonyhteys” – kunnat tarvitsevat Leaderin kaltaista horisontaalista ja ”neutraalia” toimijaa paikallisyhteisöjen vahvistajaksi. Mitä tulevan ohjelmakauden suuntaviivoja komission taholta tänä vuonna vedetään, vaikuttaa meidän kotimaisiin ratkaisuihin tietenkin paljon. Siksi kuluva vuosi onkin ratkaiseva hetki vaikuttaa EU:n suuntaan ja työ on jo aloitettu.


Leader-ajankohtaispäivät lähestyvät. Millaisin odotuksin lähdet Ouluun?

Erinomaisin odotuksin, Leader-ryhmillä on nyt kaksi aivan omaa kokousta osana ohjelmaa, ja odotan isoa tuuletusta, uusia näkökulmia ryhmiltä ja tietenkin kaikkien ihanien Leader-ihmisten tapaamista keväisessä Oulussa.

 

Teksti: Hannakaisa Markkanen 30.3.2017