Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Lumohukka tuo luonnon sisätiloihin

 

Lumohukka Oy tuottaa Green Care -palveluja, jotka hyödyntävät luontoa ja luontoelementtejä myös kaupunki- ja laitosympäristössä. Punaisena lankana on viedä luontoa heille, jotka eivät sinne enää itse kykene menemään. Yritys toimii Vieremältä käsin, mutta kalusto liikkuu ympäri Suomea.

 

Helsingistä Vieremälle green care -yrittäjäksi

Luontokuvaaja ja tuore green care -yrittäjä Katja Ronkainen on tehnyt parikymmenvuotisen uran ministeriössä Helsingissä ennen maallemuuttoaan. Ronkainen ehti hankkia liudan luontoalan koulutuksia, kuten eräoppaan ja viimeisimpänä luontoneuvojan koulutuksen, ennen kuin omasta yrityksestä tuli totta.
-Tapasin miehen ja muutin Vieremälle, saimme lapset ja mietin, mitä alkaisin tehdä. Lasten kanssa kotona sain pientä sivutuloa luontokuvaamisesta. Haave sen käyttämisestä yritystoiminnassa oli kytenyt mielessä pitkään, mutta kypsyttelyä yrittäjäksi hyppääminen vaati, yrittäjäperheestä lähtöisin oleva Ronkainen kertoo.

 

Multimedian avulla luonto sisälle

Lumohukka paitsi vie ihmisiä luontoon myös tuo luonnon sisätiloihin heille, jotka eivät enää itse pääse luontoon syystä tai toisesta. Palveluja tarjotaan esimerkiksi hoivakoteihin ikäihmisille tai liikuntarajoitteisille ikään katsomatta. Luontokokemus saadaan sisätiloissa aikaan multimediaesityksellä, jossa yhdistetään liikkuvaa kuvaa ja ääntää. Yritys sai Ylä-Savon Veturilta investointitukea videotykin, heijastinkankaan ja kopterikameran hankintaan.
-En olisi uskaltanut lähteä ottamaan niin isoja riskejä ilman maaseuturahaston apua. Nyt voin toteuttaa unelmaani muistisairaiden auttamisesta perusteellisemmin. Esimerkiksi teeren kukerrus soitimella voi palauttaa vanhan papan mieleen jotakin arvokasta. Maalla muutos sisätiloihin joutumisesta on suurempi kuin kaupungissa, jossa sisällä ollaan muutoinkin enemmän, Ronkainen sanoo.

 

Luonnon lumo tervehdyttää


Ronkainen tietää kokemuksesta, että luonto tervehdyttää.
-Olen elänyt kaupungissa ja aikanaan menetin luontoyhteyteni. Nyt olen tehnyt töitä metsässä ja luonnossa, ja kokenut sen, miten luontokokemus parantaa fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Kuvaaminen on ollut keino purkaa stressiä. Haluan auttaa muita vahvistamaan omaa luontoyhteyttään ja levittää sen ilosanomaa, Ronkainen sanoo.
Lue koko juttu: http://highwaysavo.fi/highwaysavo/highwaysavo-lehti-2017/