Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Yritysrahoitus kasvun tukena

Pohjois-Savon maaseudun kehittäjät kokoontuivat ELY-keskuksen järjestämään Maatinkiin Tahkolle yrittäjyysteemalla. Maaseutuohjelman hanketukia on käytetetty hyvin ja yritystuista on käytetty vasta murto-osa. Mansikka ry:llä hanketukien käsittely on jouduttu keskeyttämään toistaiseksi.Vasemmalta: Eija Äärilä, Pohjois-Savon ELY-keskus; Jaana Paananen ja Jorma Holopainen, Kalakukko ry ja Liepuskan perustaja Riitta Vartiainen. Kuva: Hannakaisa MarkkanenVasemmalta: Eija Äärilä, Pohjois-Savon ELY-keskus; Jaana Paananen ja Jorma Holopainen, Kalakukko ry ja Liepuskan perustaja Riitta Vartiainen. Kuva: Hannakaisa Markkanen

Kasvutarinoita olivat kertomassa Suomen suurin sipulintuottaja Vehviläinen Siilinjärveltä ja lastensuojeluun erikoistunut Himaharju Oy Kiuruvedeltä. Kummankin yrityksen kasvua on oltu vauhdittamassa maaseuturahaston investointituella. Lohimaa Fishing Services ja Thermalimage puhuivat aloittavien yritysten näkökulmasta. Molemmat ovat saaneet investointitukea laitehankintoihin ja Thermalimage myös perustamistukea. 

Lisäksi yritysten logistiikan kehittämisestä on löydettävissä pk-yrityksille ratkaisuja kannattavuuden parantamiseksi. Yritysten välisellä yhteistyöllä, esimerkiksi yhteisellä kuljetusringillä tai yhteisesti kilpailutetulla ulkoisella operaattorilla voidaan saada kustannuksia alas. 

Iltapäivällä työryhmät kokoontuivat pohtimaan tulevaisuuden yrittäjyyttä. Puheenvuoroista nousi Leader-rahoituksen osalta joustavuus. Rahoitukselta toivottiin, että sitä voisivat hakea myös sivutoimiset yrittäjät. Päivä päättyi nilsiäläisen leipomoyrityksen Liepuskan tiloihin. Nyt maailmanmarkkinoille käsityönä leipomuksiaan vievää yritystä on rahoitettu niin Kalakukko ry:n kuin myöhemmin ELY-keskuksen puolelta maaseuturahastosta. 

 Teksti: Hannakaisa Markkanen 22.3.2017