Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

400 000 hifikaiutinta maailmalle Karttulasta


Harri Holopainen (vas.) ja Pekka Venäläinen ovat toimineet yrittäjinä kohta 30 vuotta.Harri Holopainen (vas.) ja Pekka Venäläinen ovat toimineet yrittäjinä kohta 30 vuotta.Ergo Kalusteet Oy on perustettu 1988 Karttulaan Kuopion maaseutualueelle. Yrityksen perustajat Pekka Venäläinen, Harri Holopainen ja Kalle Venäläinen ovat edelleen yrityksen toiminnassa mukana.

Puurappusista kaiuttimiin

-Aloitimme toimintamme valmistamalla puurappusia kolmen miehen firmana. Siitä pikku hiljaa laajensimme tuotantoa myös muihin tuotteisiin ja 1990-luvulla teimme paljon pankeille mittatilaustyönä tiskejä, kertoo hallituksen puheenjohtaja Pekka Venäläinen.

Nykyään Ergo Kalusteet on erikoistunut mittatilauksiin ja yrityksellä on noin 20 työntekijää. Mittatilaustuotteita, esimerkiksi kaappeja, pöytiä, tasoja, wc-kalusteita, valmistetaan hotelleihin ja julkisiin tiloihin. Materiaalit vaihtelevat puun, muovin ja komposiittimateriaalien väliltä riippuen tilauksista. Paljon tuotteita menee myös maailmalle, sillä asiakkaina on kansainvälisiä yrityksiä.

 

 

 

Kaiutinaihioita valmistumassa maailmalle.Kaiutinaihioita valmistumassa maailmalle.

 

 


Hifikaiuttimia maailmalle maaseudulta

Lamavuosista selvittiin ja käänteentekevä kohta oli kaiutinkoteloiden valmistuksen aloitus vuonna 1993. 

-Kaiutinten valmistaminen on ollut yrityksen tukijalka. Olemme näiden vuosien aikana valmistaneet yhteensä lähes 400 000 kaiutinkoteloita eri kaiutinvalmistajille, yrityksen toimitusjohtaja Harri Holopainen kertoo.

Tänä päivänä yrityksen kasvu tapahtuu erikoiskalustepuolella, jossa vielä keskitymme arkkitehtien modernien kalustesuunnitelmien toteuttamiseen.


-Ilman muuta kilpailemme laadulla. Yrityksen sijainnilla ei ole merkitystä näinä päivinä, kun logistiset kustannukset eivät ole kuin murto-osa kokonaiskustannusta. Voimme aivan hyvin valmistaa kaiuttimia Karttulasta käsin maailmalle, Holopainen jatkaa.

Varastoinvestoinnilla lisää työhyvinvointia

Ergo Kalusteet Oy päätti investoida varaston rakentamiseen, sillä tuotteet pyörivät hallissa muun työn ohessa.

-Ennen varaston rakentamista piti tehdä töitä valmiiden kalusteiden ja kaiutinten seassa ja toimituspäivät piti aina ajoittaa hyvin tiukasti. Tehtiin pidempää päivää. Nyt meillä on huomattavasti enemmän tilaa toimia ja voidaan rauhassa tehdä tilauksia, eikä tarvitse viime tingassa paahtaa kohti toimitusta. Myös työntekijät ovat tyytyväisempiä, Holopainen kertoo.

Varasto on ollut nyt muutaman puolisen vuotta toiminnassa ja siihen saatiin maaseuturahastosta 35% investointitukea ELY-keskuksen kautta. Halli lämpiää kokonaan ylijäämälämmöllä, mitä tuotannosta tulee. Lämpö kerätään ja kuljetetaan katossa olevia putkia pitkin varaston puolelle.

-Varastohalli on mahdollistanut tuotanto- ja toimitusprosessin nopeuttamisen ja paremman työsuunnittelun. Myös kaapinkasauslinja ja pakkausrobotti, rahoitettiin samasta hankkeesta. Ilman muuta kannattaa katsoa läpi maaseuturahaston mahdollisuudet, siellä on muutakin kuin investointitukea, Venäläinen kannustaa.


Teksti ja kuvat: Hannakaisa Markkanen