Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Laadukkaita LED-valoja kansainvälisille markkinoille

Suonenjoella sijaitseva Elsor Oy valmistaa LED-valoja teollisuuden käyttöön. Yrityksen tausta on lumiaurojen valojen valmistuksessa. Nyt asiakkaina on teollisuuden valmistajia virvoitusjuomatehtaista autotehtaisiin. Suomessa on noin kymmenkunta LED-valojen valmistajaa.
Elsor Oy:n valmistamia LED-valoja käytetään tehtaiden konenäköjärjestelmien valaisimissa.


-LED-valot soveltuvat erinomaisesti vikojen tutkimiseen. Esimerkiksi loisteputkivalo alkaa välkkymään, mikäli sitä himmennetään. Puolestaan hehkulampun valo muuttuu punaiseksi himmennettäessä. LED-valo pysyy ominaisuuksiltaan samanlaisena ja soveltuu siksi tutkimiseen, kertoo Elsor Oy:n toimitusjohtaja Timo Sorsa.

 

LED-valoja kansainvälisille tehtaille

Elsor Oy:n asiakaskunta on paitsi Suomessa myös kansainvälisillä markkinoilla. Asiakkaina on esimerkiksi autotehtaita.

 -Kansainvälisissä autotehtaissa auton korit kuvataan mittauskammiossa, jotka on varustettu LED-valoilla. Sadasosamillin tarkkuudella saadaan tietää, onko auto kohdillaan. Laatu on ehdottomasti meidän valttikortti, Sorsa sanoo.

-Esimerkiksi virvoitusjuomien valmistusprosessissa tutkitaan, onko pullon korkki kiinni ja etiketti paikallaan. Sahoilla puolestaan laudat kuvataan, onko halkeamia tai hometta. Myös kiuaskivet tutkitaan Suomessa LED-valojen avulla, Sorsa kertoo.

 

Robotti lisäsi tuotantokapasiteettia

Elsor Oy on valmistanut LED-valoja ns. käsipelillä ennen robotin hankintaa. Yrityksessä työskentelee Sorsan lisäksi yksi työntekijä. Investointiin yritys sai investointitukea maaseuturahastosta Mansikka ry:n kautta.

-Robotti asentaa komponentit paikoilleen. Kyse on ns. millin kokoisista paloista, joita ei kovin montaa tuntia ihminen jaksa päivässä vääntää. Robotti mahdollistaa sen, että voimme lisätä tuotantokapasiteettia ja vastata isompaan kysyntään, Sorsa sanoo.

-Paikallinen elinkeinoasiamies ohjasi maaseuturahaston pariin. Mielestäni byrokratia ei ole mitenkään ylitsepääsemätön ja suosittelen kyllä muillekin yrittäjille. Hyrrä-järjestelmään on kätevä sähköisesti lisätä tarvittavat dokumentit, Sorsa kiittelee.

 

 

Turvallisuutta ja energiansäästöä teollisuushalleihin


LED-valot soveltuvat erinomaisesti teollisuuskäyttöön myös turvallisuuden puolesta. Teollisuushallien valot kuumenevat ja vievät paljon sähköä. LED-valoilla saadaan kummatkin ongelmat ratkaistua.

 

-Esimerkiksi Suonenjoella ja Raahessa on jo noin 1000 loisteputki/monimetallilamppua modifioitu vanhoihin runkoihin LED-käyttöön. Johdotusta ei tarvitse uusia, joten muutostyö käy nopeasti. Usein varsinkin iäkkäiden loisteputkivalaisimien kuristimet ovat kuumentuneet palovaarallisiksi, Sorsa kertoo.

 

Yrityksen jatkajaa etsitään

Elsor Oy:n tulevaisuus näyttää liiketoiminnan osalta valoisalta, mutta jo yli 35 vuotta yrittäjänä toiminut Sorsa lähenee eläkeikää. 
-Olen etsimässä yritykselle jatkajaa, sillä tänä vuonna tulee jo 60 vuotta täyteen. Mielelläni kouluttaisin yritykselle jatkajan, ja toivottavasti sellainen löytyy, Sorsa summaa.

 

 

Teksti ja kuvat: Hannakaisa Markkanen