Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Matkailua ja käsityökursseja Airakselassa


Maaseudulla rakennemurros on tuonut mukanaan maatiloille moninaista toimintaa. Jorma ja Sari Konttisen luona Kuopion Airakselassa on vanhan piharakennuksen vieressä uusittu navetta, jonka sisältä paljastuu Taitopaja. Lypsykarjatila on kokenut muodonmuutoksen, sillä lehmiä ei enää ole. Mökkimatkailussa ja metsäalan töissä on Konttisilla jo pitkät perinteet, mutta käsityöt ovat uusi alan valtaus. Alatalojen Lomamökit on nyt saanut rinnalleen käsityökurssitoimintaa Sarin vetämänä.

Haaveesta totta

Sari on aloittanut käsityökurssien pitämisen keväällä 2017 ja taitopajassa on jo ehtinyt valmistua monenlaisia käsitöitä kuten mattoja, matkahuopia ja pajutöitä. Kurssialaiset ovat tulleet pääasiassa Kuopiosta ja Suonenjoelta. Mikään noviisi hän ei kuitenkaan ole, sillä hän on opettanut kudontaa sekä käsityökeskuksissa että kansalaisopiston kursseilla lähes kolmekymmentä vuotta. Hän on valmistunut nykyisestä Kuopion muotoiluakatemiasta tekstiilipuolen ohjaajaksi. Haave omasta taitopajasta on kuitenkin kytenyt mielessä pitkään.

-Meistä tehtiin juttua lehteen, kun saimme viime syksynä yrittäjäpalkinnon. Siinä yhteydessä kaivelimme arkistoja ja huomasin, että olen paikallislehdessä jo vuonna 1993 sanonut, että haaveenani on yhdistää matkailu ja käsityöt.  Saimme vuonna 1993 Pro Maaseutu -palkinnon siitä, että olimme jo tuolloin monialainen; toimialoinamme olivat maito, metsä ja matkailu, Sari kertoo.

Nyt haave on toteutunut. 
-Aiemmin tämä ei olisi oikeastaan ollut mahdollistakaan; nyt lapset ovat kasvaneet aikuisiksi eikä karjaakaan enää ole, Sari summaa.

Tavoitteena on yhdistää matkailu ja käsityöt. Mökkimatkailua on ympäri vuoden, mutta pääasiassa se on keskittynyt kesälle.

-Esimerkiksi naisporukat voivat tulla viikonlopuksi mökille rentoutumaan ja käymään joko muutaman tunnin tai parin päivän käsityökurssilla samanaikaisesti. Tarjoamme kokonaisvaltaisen viikonloppupaketin, Sari kertoo.

 

Navetasta taitopajaksi


Navettaremontti valmistui joulukuussa 2016. Investointituen avulla entiseen navettaan remontoitiin käsityökurssitilat, keittiö, wc ja pesutupa kuivaushuoneineen mökkimatkailun tarpeisiin.

-Lisäksi navetan päädystä purettiin pois kylmä varastotila ja rakennettiin lämmin halli, jossa mies pystyy huoltamaan traktorit ja muut koneet. Myös hakekeskus rakennettiin samassa yhteydessä ja sillä lämpiävät sekä taitopaja/ halli että asuinrakennus. Meidän toimintaa katsottiin kokonaisuutena: mökkimatkailua, metsätöitä sekä uutta taitopajaa, Sari sanoo.

-Emme olisi uskaltaneet lähteä tekemään näin isoa investointia ilman maaseuturahaston tukea.  Olemme tehneet remonttia paljolti omin voimin. Ilman maaseuturahaston tukea ja suurta oman työn osuutta kustannukset olisivat karanneet käsistä, Sari kertoo.

Lue koko juttu HighwaySavon lehdestä!

Kuvat ja teksti: Hannakaisa Markkanen

www.alatalonlomamokit.fi