Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Yrittäjät matkailijoiden palveluksessa

Etelä-Konneveden kansallispuistosta löytyy tekemistä ja palveluita niin vesillä liikkujille kuin metsässä samoileville.  Kasvavan matkailijoiden virran myötä puistoon kaivataan lisää palveluiden tuottajia ja yrittäjiä.  

Etelä-Konneveden kansallispuisto perustettiin syksyllä 2014. Siitä lähtien se on palvellut luonnossa liikkujia ja matkailijoita kasvavalla palvelutarjonnalla ja savolaisella vieraanvaraisuudella.

Alue sopii mainiosti päiväretkeilyyn. Yhteen retkipäivään saa helposti mahdutettua esimerkiksi melontaa, kiipeilyä jylhien kallioiden päälle ja karsikoiden eli suomalaiseen mytologiaan liittyvien ”vainajien puiden” ihmettelyä.

-  Teemme paljon yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa. Esimerkiksi KalajaRetkeily on yksi yhteistyökumppaneistamme, jos asiakkaat haluavat lähteä vaikkapa melomaan, Törmälän loma- ja kurssikeskuksen Sari Hintikka-Varis kertoo.

-  Oma yritykseni KalajaRetkeily vuokraa kajakkeja Rautalammin puolella, ja Häyrylänrannassa vuokraustoimintaa pyörittää Konneveden luontopalvelut. Teemme usein yhteistyötä, joten asiakas voi esimerkiksi vuokrata kajakin toisessa päässä, meloa järven yli ja palauttaa kajakin järven toiseen päähän. Me yrittäjät huolehdimme keskenämme kajakkien kuljettelun takaisin, Markku Utriainen kertoo. 

 

Villitaimenen kalastusta ja rentoja risteilyjä


Maisemien ihastelun lisäksi monet käyvät kansallispuistossa ihmettelemässä eläimistöä. Etelä-Konneveden tunnuslaji on suurikokoinen petolintu kalasääski, jonka pesiä tarkkasilmäinen voi bongailla saaristossa korkeiden puiden latvoista. Toinen tärkeä laji alueella on villitaimen.

-  Etelä-Konneveden kansallispuisto sijaitsee Rautalammin reitillä, joka on merkittävä elin ja lisääntymispaikka villitaimenelle, sanoo Petri Korhonen, jonka yritys Erä’s Pete tarjoaa erä- ja kalastuspalveluja.

-  Voimme järjestää risteilyjä jopa 50 henkilölle. Yleensä risteilyt kestävät 2-3 tuntia ja risteilyn aikana voi saada helposti ja vaivattomasti hyvän tuntuman alueeseen. Ja risteilyhän sopii kaikille, lapsillekin, sanoo MVH-palvelujen yrittäjä Matti Huuskonen.  

Lisää yrittäjiä mukaan

Vaikka kansallispuistossa on jo nyt tarjolla monenlaisia palveluita, uusillekin palveluille olisi tilaa ja tarvetta. Kävijämäärät ovat kasvaneet vuodesta toiseen ja tänä vuonna kävijämääräennuste kohoaa jo kolmeenkymmeneen tuhanteen.

-  Etelä-Konneveden kansallispuisto on kahden maakunnan suosituin kansallispuisto. Matkailijat toivovat lisää palveluita, ja he ostavat mielellään esimerkiksi ruokapalveluita. Myös eräoppaita ja opastettuja palveluita tarvitaan lisää, Rositsa Bliznakova, Kiehtova maisema-hankkeen ja Rautalammin-Konneveden luontomatkailun koordinointihankkeen projektipäällikkö kertoo.

-  Meidän ei tule hukata mahdollisuutta kansallispuiston suhteen. Tarvitsemme lisää palveluita ja innovatiivisia, uudenlaisia ratkaisuja, jotka lisäävät arvoa alueen ainutlaatuisuuteen ja ympärivuotisuuteen.

Lue koko juttu Yrittävä Maaseutu-lehdestä

 

Teksti ja videot: Maria Markus
Kuva: Hannakaisa Markkanen