Marjavasu Oy on lähtenyt liikkeelle vuonna 1997 marjanviljelijätaustaisen Esa Vainikaisen ja yhtiökumppanin perustamana mehutehtaana, joka valmisti omista marjoista mehua. Pian kävi kuitenkin ilmi, että asiakkaat haluavat myös kotikalja- sekä marja- ja hedelmämehutiivisteitä, joten tehtaan tuotevalikoima laajeni niihin suhteellisen nopeasti.
-Meillä on töissä viisi työntekijää ja tuotantotilat sijaitsevat Vehmasmäessä Kuopion maaseudulla. Olemme olleet täällä vuodesta 2006 lähtien Kasvisgallerian entisissä tiloissa, Vainikainen kertoo.
Marjavasu Oy valmistaa mehujen lisäksi myös hilloja, hillokkeita ja marja- ja hedelmävalmisteita. Asiakaskuntaan kuuluvat ammattikeittiöt, kuten koulut, hotellit ja ravintolat.
-Tarjoamme myös mehuautomaatteja, joita on esimerkiksi hotelleissa. Delimax-laitepalvelut ja mehut kulkevat Delimax-tuotemerkin alla, Vainikainen kertoo.
”Makkarapakkauksessa” hilloa ammattikeittiöihin

Viime vuonna Marjavasu laajensi toimintaansa myös hilloihin, hillokkeisiin ja marja- ja hedelmävalmisteisiin.
-Haettiin uutta asiakasmyönteistä pakkausmenetelmää, jotta hiilijalanjälki pienenisi. Kutsumme pakkausta ns. ”makkarapötköksi”, sillä siinä on sama idea kuin makkarankuoressa. Hillot ja marjavalmisteet pakataan ns. ”muovisuoleen”. Pakkauksen voi hävittää energiajätteenä polttamalla, mikä on kätevämpi kuin muovisangot, joita käytetään perinteisesti hillojen ja hillokkeiden pakkaamiseen, Vainikainen kertoo.
– Saimme täyden 35% investointituen noin 100 000 € investointiin. Laiteinvestoinnin lisäksi teimme hieman myös laajennusta tuotantotiloihin. Maaseuturahasto on ollut hyvin merkityksellinen yritystoiminnan kannalta melkeinpä koko yritystoiminnan ajan, ja riskiä on uskaltanut sen turvin ottaa enemmän kuin muuten olisi tehty, Vainikainen sanoo.
-Ehdottomasti teimme hyvän investoinnin ja onnistuneen pakkausvalinnan, se näyttelee yllättävän suurta roolia, Vainikainen vahvistaa.
Lue koko juttu Yrittävä Maaseutu-lehdestä!
Teksti ja kuvat: Hannakaisa Markkanen