Vuoden Maaseututoimijaksi valitaan henkilö, joka on toiminut aktiivisesti ja innovatiivisesti paikalliskehittämisen parissa. Vuoden Maaseututoimijana palkitaan tervolainen Seija Korhonen, joka on toiminut pitkään maaseudun kehittäjänä sekä työnsä että luottamustoimiensa kautta. Hän on erityisesti lähidemokratian, osallisuuden sekä yhteiskunnallisen yrittäjyyden asiantuntija. Suomen Kylät ry:n myöntämä palkinto jaettiin lauantaina 24. elokuuta paikalliskehittäjien Lokaali-tapahtumassa Kauhavalla.

Korhonen on toiminut maaseudun kehittämisen parissa niin työssä kuin erilaisissa luottamustehtävissä jo vuodesta 1997. Hän on erityisesti lähidemokratian ja osallisuuden lisäämisen sekä yhteiskunnallisen yrittäjyyden asiantuntija.
Korhonen työskentelee tällä hetkellä projektipäällikkönä maaseudun kehittämisyhdistys Mansikka ry:llä Kirkonkylät palvelukeskuksina -hankkeessa. Hän on ollut mukana myös muissa yhdistyksen hankkeissa ja toiminut sen hallituksen varajäsenenä 2015-2016. Korhonen on myös pitänyt koulutuksia maaseutumatkailuyritysten kehittämiseen liittyen, toiminut kyläkehittäjänä sekä ollut mukana perustamassa Pirtsakki -työosuuskuntaa Suonenjoelle. Hän toimii tällä hetkellä myös luottamustoimessa Tervon kunnassa.
Korhonen on erityisen taitava innostamaan ihmisiä ideoimaan sekä myös toteuttamaan ideoimansa asiat. Hän osaa valita kuhunkin tilanteeseen sopivat työkalut ja menetelmät, joiden avulla tavoitteet saavutetaan, ja saa osallistujat sitoutumaan työskentelyyn.
-Olen palkinnosta hämmentynyt ja kiitollinen, kertoo Seija Korhonen tunnelmistaan ja jatkaa: -Kehittäminen on tiimityötä, joten ehdottomasti koen, että palkinto kuuluu myös kollegalleni Tuula Palojärvelle Kirkonkylät palvelukeskuksina-hankkeessa ja koko Mansikka ry:n tiimille.
Tuovilanlahti sai kunniamaininnan Vuoden kylä-kilpailussa
Kunniamaininnan Vuoden kylä -kilpailussa sai pohjoissavolainen Tuovilanlahti. Kuopiolaisessa 250 asukkaan Tuovilanlahdessa on panostettu pitkäjänteiseen kehittämiseen, ja kylästä on kehitetty kansainvälisestikin kiinnostavaa matkailukohdetta.
Tuovilanlahdella sijaitsee useita kiinnostavia luontonähtävyyksiä, kuten Suomen korkein vesiputous. Kylään on kuitenkin kehitelty paljon muutakin kiinnostavaa nähtävää. Kylän perinteisiä rakennuksia on kunnostettu ja moni niistä on museokäytössä esitellen Tuovilanlahden historiaa matkailijoille. Kohteita ylläpitävät niin nuorisoseura kuin yritystoimijatkin.
Suunnitelmallisuus, pitkäjänteisyys ja talkootyö yhteisen päämäärän eteen ovat Tuovilanlahden kylän menestyksen kulmakiviä. Kylä on edelläkävijä, joka teki ensimmäisen kyläsuunnitelmansa jo 80-luvulla. Talkootunteja ei lasketa, sillä työskentely oman kylän eteen on asukkaille enemmänkin tapa elää. Koko kylä on sitoutunut sen kehittämiseen.
Historiaa vaalitaan Tuovilanlahdella aivan erityisesti. Kylän monien museoiden lisäksi historiatietoa on kerätty kyläkirjaan sekä erillisille kylän historiaa esitteleville nettisivuille. Perinteitä vaalitaan myös erilaisten vuosittaisten tapahtumien ja juhlien muodossa.
Vuoden kyläksi on valittiin eteläpohjalainen Luoma-aho. Lue lisää palkituista Suomen kylät ry:n sivuilta.
Lähde: Suomen kylät ry
Lisätietoja: puheenjohtaja Petri Rinne, p. 040 555 3232, petri.rinne(at)suomenkylat.fi
Viestintäpäällikkö Sofia Tuisku, p. 045 249 1162, sofia.tuisku(at)suomenkylat.fi
Projektipäällikkö, Kirkonkylät palvelukeskuksina -hanke, Kehittämisyhdistys Mansikka ry, Seija Korhonen, p.050 567 8728,
seija.korhonen(at)mansikkary.fi
Tuovilanlahden Nuorisoseura ry, taloudenhoitaja Mervi Rönkä p. 044 550 9364
Kuvat: Heli Siirilä