Leader-toiminnan kantavana ajatuksena on valjastaa paikallisten asukkaiden oma asiantuntemus, osaaminen ja toiminta alueen kehittämistyöhön. Leader on paikallisten ihmisten maaseudun kehittämistyötä, jota oman alueen kunnat ja Suomen valtio rahoittavat Euroopan Unionin maaseuturahaston lisäksi. Toiminnan lähtökohtana on omaehtoinen kehittäminen; ideat tulevat maaseudun asukkailta ja yrittäjiltä itseltään.
Suomessa on 52 Leader-ryhmää, jotka tekevät omat kehittämisohjelmansa ja valitsevat toteutettavat hankkeet. Pohjois-Savossa toimii kolme Leader-ryhmää eli
Kehittämisyhdistys Kalakukko ry, Kehittämisyhdistys Mansikka ry ja Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturi ry.
Pohjois-Savoon kuuluva Joroinen on osa SavonLuotsi Leader ry:tä.
Leader-toiminta koostuu kolmesta osa-alueesta
Leader-rahoitus
Leader-ryhmä rahoittaa yleishyödyllisiä ja elinkeinotoimintaa edistäviä hankkeita sekä yritystukia. Leader-rahoitusta voi hakea yleishyödylliseen kehittämishankkeeseen, investointihankkeeseen tai yrityshankkeeseen. Rahoitusta voivat hakea esimerkiksi yhdistykset, mikroyritykset, kunnat ja säätiöt.
Leader-neuvonta
Hanketta suunniteltaessa tulee aina ottaa yhteyttä oman Leader-ryhmän toimistoon, jossa varmistetaan idean soveltuvuus kehittämisohjelmaan ja annetaan hankeneuvontaa. Hyvällä hankkeella on aina selkeä tarve ja se hyödyttää mahdollisimman monia. Sillä päästään vaikutuksiin, jotka näkyvät vielä pitkään hankkeen jo päätyttyä.
Leader-toiminta
Leader-ryhmien kehittämisohjelmat laaditaan ohjelmakausittain eli 7-vuotisiksi. Jokaisella Leader-ryhmällä on oma hallitus, joka kootaan kolmikantaperiaatteen mukaisesti: kolmasosa hallituksen jäsenistä edustaa julkista hallintoa, toinen kolmannes paikallisia yhdistyksiä ja yrityksiä ja loput maaseudun asukkaita. Kolmikannalla varmistetaan Leader-toimintatavan edellyttämä avoimuus ja tasapuolisuus päätöksenteossa sekä rahoituksen jakautumisessa.
Lue tästä lisää Leader-toiminnasta Suomessa.
Itä-Suomen Kalaleader kehittää kalataloutta
Kalaleader eli kalatalouden paikallisten kehittämisryhmien tehtävänä on kehittää alueellista ja paikallista kalataloutta vastaavaan tapaan kuin Leader-yhdistykset toimivat maaseudun kehittäjinä. Kalaleader ohjelmaa rahoitetaan Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta (EMKR). Itä-Suomen Kalaleader -toimintaryhmän alue kattaa Etelä- ja Pohjois-Karjalan sekä Etelä- ja Pohjois-Savon alueet. Kalaleaderistä voi hakea tukea esimerkiksi
-ammattikalastajien yhteistyön lisäämiseen
-ammattikalastajien liiketoiminnan ja uusien tuotteiden ja toimintamuotojen kehittämiseen
-kalastusmatkailun kehittämis- ja investointihankkeisiin
-pienimuotoisiin menekinedistämistapahtumiin ja kalanjalostuksen lisäämiseen
-kansainväliseen yhteistyöhön.
Itä-Suomen Kalaleaderin kehittämisstrategia 2022-2027 (pdf).
Kalaleaderistä voit lukea lisää kalanvuoksi.fi-verkkosivuilta.
Itä-Suomen Kalaleaderin aktivaattorina toimii Pekka Sahama. Hän neuvoo ja opastaa kalataloushankkeiden suunnitteluissa ja hakemisessa.
Yhteystiedot: Pekka Sahama, 050 550 2100 pekka.sahama@rajupusuleader.fi
Pohjois-Savon Leader-ryhmien yritys- ja hanketuet kartalla ohjelmakaudella 2014 – 2020
Kansainvälisyys on vahva osa Leader-toimintaa
EU:n alueella toimii yli 2000 Leader-ryhmää. Ne nivovat Euroopan maaseutua yhteen ja tekevät tiivistä yhteistyötä. Leader auttaa ruohonjuuritason kansainvälistymistä. Sen kautta haetaan oppia ja ideoita muista maista, tutustutaan ja tehdään yhdessä yli rajojen. Suomalaiset ovat hyviä ja kysyttyjä kumppaneita eurooppalaisissa yhteistyökuvioissa.